Header Image

LZV-certificaat bij Van Thiel Opleidingen – Voertuig winterklaar maken

Lees in dit blog over het behalen van het LZV-certificaat, aan wat voor regels moet u voldoen? En hoe gaat de opleiding in zijn werk? Verder kunt u lezen over het winterklaar maken van uw voertuig.

Wat is LZV

> De Volvo vrachtwagen van Van Thiel Opleidingen met LZV-combinatie.

De LZV, wat de afkorting is van Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie is een vrachtwagencombinatie van maximaal 25,25 meter en 60 ton GCW (bruto combinatiegewicht). Wat de LZV langer en zwaarder maakt dan de reguliere vrachtwagencombinaties.

LZV bij Van Thiel Opleidingen

Van Thiel Opleidingen verzorgt sinds drie jaar Het LZV-certificaat. Het LZV-certificaat kunt u zien als een meer compleet vrachtwagenrijbewijs. Op dit moment mag je het LZV-certificaat alleen halen als je vijf jaar in bezit bent van een CE rijbewijs (vrachtwagen met aanhangwagen). Dit omdat het rijden met een LZV-combinatie ervaring eist van de bestuurder. Om dit certificaat te halen moet de kandidaat een examen afleggen bij het CBR. De cursus voor LZV kan tevens ook meetellen voor een praktijkopleiding voor code 95. U ontvangt dan 7 punten voor een dag scholing.

Aan het besturen van een LZV-combinatie zitten verschillende regels verbonden. Zo mag je niet overal rijden waar je met een normale vrachtwagen wel mag komen. En heb je te maken met minimale en maximale gewichten. Ook zul je moeten nadenken over ontheffingen die je nodig hebt om je bestemming met de LZV-combinatie te bereiken.

De opleiding van het LZV-certificaat

Tijdens de opleiding bij Van Thiel Opleidingen krijg je theorie en praktijk lessen om je voor te bereiden op je examen. Wij gaan met de kandidaat in gesprek en maken samen een planning. Uit de praktijk blijkt dat opleiding van een chauffeur, die ervaring heeft met het rijden met aanhangwagen, kan in één dag of twee dagen met twee kandidaten. De opleiding bestaat uit twee uur theorie van onze instructeur, waarna u vijf uur praktijkles zal krijgen. Uiteraard is gedurende de dag tijd voor een koffiepauze en lunch.

Het examen

Het examen, dat tweeënhalf uur duurt, bestaat voor een deel uit theoretische vragen en een deel praktijk. Aan het begin van het examen zal de examinator de kandidaat testen op de theoretische kennis over het LZV-certificaat. Dit is in de ouderwetse setting waar de kandidaat in gesprek gaat met de examinator.

Vervolgens volgt het praktische gedeelte van het examen en zal de kandidaat met de examinator de weg op gaan, hier wordt getest of de kandidaat over voldoende kennis en verantwoordelijkheid beschikt om te mogen rijden met de LZV-combinatie. Dit is een examen op locatie en zal vertrekken vanaf de rijschool.

Wil je meer informatie over het LZV-certificaat klik dan hier. Wil je jezelf inschrijven voor het LZV-certificaat? Neem dan contact met ons op.

Uw voertuig winterklaar maken

De koude wintermaanden komen er weer aan, een goede reden om uw voertuig winterklaar te maken. Het koude weer dat vaak tot gladde wegen leidt, is een reden voor extra aandacht en goede voorbereidingen. Lees hier onze tips om veilig onderweg te blijven in de winter.
Het is belangrijk goed werkende remmen te hebben bij winterse omstandigheden. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat uw remmen in goede staat zijn, maar in de winter kan dit cruciaal zijn. Zorg ervoor dat de remvloeistof op het juiste niveau is, en laat de remmen controleren.

1. Gebruik de juiste ruitenvloeistof

Het is belangrijk om in de winter de juiste ruitenvloeistof te gebruiken. Als de buitentemperatuur onder nul gaat, kun je het beste ruitenvloeistof met antivriesmiddel gebruiken. Dit zit niet in elke ruitenwisservloeistof.

2. Controleer de staat van je accu

Laat je accu controleren en laat deze vervangen als hij niet meer in goede staat is. De koude wintermaanden kunnen de prestaties van uw accu beïnvloeden. Het is belangrijk dat de kabels en aansluitingen ook in goede staat zijn. Zodat de accu u niet in de kou laat staan.

3. Controleer uw banden

Het is verstandig om winterbanden onder uw auto te hebben tijdens de wintermaanden. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een dieper profiel, om die reden presteren ze bij gladheid en sneeuw veel beter dan zomerbanden. Een winterband herken je aan het sneeuwvlok-logo op de zijkant.

4. Controleer je remmen en remvloeistof

Het is belangrijk goed werkende remmen te hebben bij winterse omstandigheden. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat uw remmen in goede staat zijn, maar in de winter kan dit cruciaal zijn. Zorg ervoor dat de remvloeistof op het juiste niveau is, en laat de remmen controleren.

5. Houd je tank minstens halfvol

Het is verstandig je brandstoftank minstens halfvol te houden, dit om te voorkomen dat de condensvorming bevriest in de brandstofleidingen. Een volle tank is overigens ook handig bij noodgevallen, omdat je langer kunt blijven rijden als je vast komt te zitten in het verkeer of slechte weersomstandigheden.

Top